header__logos

Dreiging gijzelsoftware neemt toe, zorginstellingen zijn zich steeds bewuster van de gevaren.

visual__hcblog_header

Regelmatig lezen we nog steeds op diverse nieuwssites dat Nederlandse Ziekenhuizen kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen. Hoewel de zorginstellingen zich steeds bewuster zijn van de gevaren, neemt tegelijkertijd de dreiging van gijzelsoftware toe.

Bij gijzelsoftware, ook wel ransomware genoemd, worden bestanden en systemen versleuteld. Vervolgens eisen de cybercriminelen losgeld om bestanden en systemen weer toegankelijk te maken voor de getroffen organisatie. Wanneer hackers de systemen van ziekenhuizen platleggen, is een mogelijk gevolg dat patiënten naar andere zorglocaties verplaatst moeten worden of zelfs operaties niet kunnen doorgaan.
In de wereld van anti-virus software gaat het momenteel om ‘next gen anti-virus’. Zoals de benaming al zegt, het is tijd voor een volgende generatie anti-virus. De reden is dat traditionele systemen kijken naar bekende virussen en hebben geen of gebrekkig inzake in netwerkactiviteit en non-malware. Netwerkactiviteit is natuurlijk nodig om binnen een netwerk goed te kunnen werken, maar hoe houd je in de gaten wat een legitieme activiteit is binnen het netwerk en welke niet?
Hetzelfde is het geval bij virussen in de categorie ‘non malware’. Non malware is een categorie van aanvallen waarbij gebruik wordt gemaakt van legitieme software of scripting, zonder dat er een virus aanwezig is. Non malware wordt bijvoorbeeld ingezet om in een e-mailbijlage een script te verstoppen die de firewall open zet.

Wilt u meer weten over deze typen dreigingen en hoe wij uw organisatie hierbij kan helpen? Neem contact met ons op dan bellen wij u terug.

Papendorpseweg 91 • 3528 BJ Utrecht • NL
T +31 30 662 97 29  |  info@pqr.nl

footer__logos